Sastanak sa poljoprivrednicima iz Lapljeg sela

DSC_0096 Gračanačka inicijativa za održivi razvoj (GIOR) je organizovala sastanak sa poljoprivrednicima iz Lapljeg sela i Preoca. Svrha ovog sastanka je bila da se poljoprivrednicima predstavi rad GIOR-a, Vodič za izvoz u EU i Klub poljoprivrednika GIOR-a. Sastanku je prisustvovalo 15-ak poljoprivrednika koji se uspešno, i za prilike u opštini Gračanica vrlo ozbiljno bave poslovima u poljoprivredi. Pored članova GIOR-a, Ivana Todorovića i Živoina Ćirkovića, na sastanku je učestvovao i predstavnik Opštine Gračanica, direktor nedavno formiranog Odeljenja za poljoprivredu Dragiša Stojanović. On je predstavio planove za rad Odeljenja koje vodi, mogućnosti za subvencionisanje iz Ministarstva za poljoprivredu, ali i najavio da će Opština planira da obezbedi dodatne subvencije za poljoprivrednike. Pored subvencija razgovaralo se i različitim mogućnostima za dodelu grantova i donacija, o onima iz Ministarstva Poljoprivrede i od drugih donatora koji rade na teritoriji opštine. Takođe, predstavio je stručna predavanja i savetovanja koje su u toke prošle godine za poljoprivrednike održali Profesori Poljoprivrednog fakulteta iz Leška, ali najavio i nastavak te dobre prakse uz potrebu za većim uključenjem i posetu poljoprivrednika, za definisanje potreba i tema koje su njima potrebne.

Ovom prilikom su poljoprivrednici pričali o svojim problemima i izazovima sa kojima se susreću u svom radu. Kao najveći problem je navedeno nestabilno tržište, potreba za sigurnijim i bolje organizovanim otkupom, pre svega pšenice. Pored toga, veliki je problem i slab pristup informacijama o programima koji se sprovode na terenu, pa poljoprivednici ostaju uskraćeni za njih i onemogućeni su da na vreme postupe, kako bi iskoristili sve mogućnosti koje im se pružaju. Na kraju je zaključeno da postoji velika potreba za stručnim savetovanjem i predavanjima, koje trebaju pomoći poljoprivrednicima da lakše primenjuju nova semena, tehnologije i pristupe u radu u skladu sa mogućnostima koje postoje na ovom terenu.

Svi prisutni su pokazali veliko interesovanje za članstvo u Klubu poljoprivrednika GIOR-a i već na sastanku su svi pristupili Klubu, smatramo da se time potvrđuje kvalitet našeg rada i ideje koju promovišemo.

 • DSC_0106
  DSC_0104
  DSC_0097
 • DSC_0092
  DSC_0088
  DSC_0082
 • DSC_0078
  DSC_0101
  DSC_0096