Prva dva treninga za podizanje kapaciteta lokalnih OCD

DSC_0287U organizaciji  Gračaničke inicijative za održivi razvoj (GIOR) u vikendu od 02. do 04. decembra i od 09. do 11. decembra, u hotelu  “Amazona“ održana su dva treninga, Zastupanje za promociju očuvanja kulturnog nasleđa i prava manjina, kao i  Zastupanje za promovisanje i nadgledanje sprovođenja Zakona o upotrebi jezika na Kosovu.

Treninzi  su  održani  u okviru projekta „Podizanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva (OCD) za očuvanje kulturnog  nasleđa i manjinskih prava“. Projekat  podržava  Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), preko programa Unapredimo Kosovo zajedno (Advancing  Kosovo Together, AKT).

Treninzima su prisustvovali članovi svih dvanaest organizacija, devet NVO-a i tri omladinska saveta, iz opština Leposavić, Mitrovica, Vučitrn, Parteš, Novo Brdo , Klokot , Štrpce, Klina, Peć i Gračanica.

Ciljevi treninga su upoznavanje OCD sa pravom na upotrebu službenih jezika na Kosovu, kao i sa Zakonom o upotrebi jezika, a takođe i zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa u opštinama iz kojih  učesnici dolaze. Svako do učesnika je imao priliku da predstavi svoje kulturno nasleđe, koje je vrlo raznoliko, kao i načine da se to „bogastvo“ nematerijalne prirode očuva, kroz zaštitu spomenika, kuća, starih zanata, jela i pića. Svi učesnici su se složili oko činjenice da ma kojoj zajednici da pripadaju, kulturno nematerijano nasleđe je bogatsvo Kosova i svetski ukras.

U trodnevnom radu, drugog treninga, učesnici su govorili o problemima sa kojima su se susretali u radu, kao i  mogućim rešenjima problema vezanim za upotrebu službenih jezika u svojim opštinama. Takođe, je proistekla i inicijativa o zajedničkom radu na podizanju svesti građana o upotrebi jezika, samim tim i poboljšanju kvaliteta života u zajednici.

 • DSC_0239
  DSC_0241
  DSC_0280
 • DSC_0256
  DSC_0246
  DSC_0199
 • DSC_0189
  DSC_0186
  DSC_0185
 • DSC_0180
  DSC_0287
  DSC_0283