O nama

cropped-Logo-GIOR-Shadow-PNG-1.pngNVO “Gracanacka inicijativa za odrzivi razvoj” (GIOR) je sastavljena od clanova koji imaju veliko iskustvo u radu sa civilnim sektorom.

Vizija naše organizacije su razvijene i održive nevećinske zajednice na Kosovu. Misija naše organizacije je da se nevećinske zajednice na Kosovu razvijaju na evropskim standardima, znanju i modernim pristupima koji će im obezbediti održivi opstanak u društvu. Menadžment GIOR-a ima višegodišnje iskustvo u rukovođenju organizacijama civilnog društva i upravljanju projektima istih.

Stručni tim naše organizacije je sastavljen od različitih akademika koji imaju po 20 godina iskustva u razvijanju i sprovođenju projekata iz oblasti demokratizacije, ekologije, poljoprivrede i održivog razvoja. Rad stručnjaka iz našeg tima se do sada odvijao u zemljama u regionu.

Zarad sprovođenja ciljeva organizacija je u 2014. pokrenula program pod nazivom “PAULOWNIA KOS”. Razlog zbog koga postičemo formiranje plantaža sa ovom biljkom su njene mogućnosti koje su u direktnoj vezi sa ciljevima naše organizacije. Ovaj program predstavlja FORUM uzgajivača Paulovnije, gde članovi foruma dobijaju stručnu podršku za razvoj svog ličnog biznisa. Ciljevi programa su povećanje samozapošljavanja preko agrobiznisa, očuvanje životne sredine, saradnja sa vladinim institucijama u cilju umanjenja posledica postojećih zagađivača.

U međuvremenu, GIOR je osmislio i sproveo niz različitih projekata u promociji i zaštiti prava svih zajednica na Kosovu. Do sada su sprovedeni programi očuvanja kulturnog nasleđa različitih zajednica na Kosovu, međuetničke saradnje na Kosovu kroz folklor i tradiciju, program razvoja novinarstva u oblasti poljoprivrede, pokrenuli smo obelažavanje Dana poljoprivrednika u opštini Gračanica dve godine zaredom, informisanje poljoprivrednika sa standardima i zakonima u EU za uvoz i izvoz proizvoda, kao i veće učešće žena iz srpske i romske zajednice u privredi i politici. Sveobuhvatno, programi koje GIOR sprovodi su usmereni na razvoj multikulturalnosti Kosova, podjednaki razoj zajednica i regiona na Kosovu, sa usmeravanjem pažnje celokupnog društva na poštovanje zakonom garantovanih prava svih zajednica na Kosovu.

GIOR je već drugi mandata zaredom, prvi od 2016-2018 i sada drugi od 2018 akreditovana organizacija u Savetodavnom Veću za zajednice pri kabinetu Predsednika Kosova. A izvršni direktor organizacije, Živoin Ćirković od oktora 2018. izabran za Predsedavajućeg Savetodavnig Veća za zajednice i danas obavlja tu dužnost.